WebP nu standaard op jouw website

WebP: waarschijnlijk bij velen al bekend. Hoog tijd dus ook voor ons om het standaard te maken binnen ons framework. En dat is precies wat we gedaan hebben. Alle websites die draaien op ons framework maken nu gebruik van WebP en het mooiste is dat jij hier niks voor hoeft te doen! Je hebt er waarschijnlijk al wel eens eerder wat over gelezen, maar misschien is het toch nog wat vaag als het gaat over het wat en waarom. Daarom leggen we dit graag kort aan je uit.

Wat is WebP?

Je vraagt je misschien af: Wat is WebP nu precies? WebP is een afbeeldingsformat dat ontwikkeld is door Google om afbeeldingen nog verder te optimaliseren. Je kan het dus eigenlijk vergelijken met JPEG of PNG. Het grootste voordeel van WebP is de snelheid. Het laadt namelijk een stuk sneller dan bijvoorbeeld PNG’s of JPEG’s doen. Dit heeft te maken met de bestandsgrootte van de verschillende formats.

De compressietechniek die gebruikt wordt voor WebP is gebaseerd op de VP8 encoding methode. Deze wordt gebruikt voor het comprimeren van video’s op basis van voorspellingen. Hierbij worden de frames opgedeeld in kleinere segmenten.

Het is nog redelijk nieuw, dit zorgt ervoor dat nog niet álle browsers het ondersteunen, maar gelukkig gebruikt meer dan 95% van de gebruikers een browser die dit wel ondersteunt. Zo wordt het in ieder geval ondersteund door recente versies van de populaire browsers, waaronder: Chrome, Firefox, en Safari. 

Wat maakt WebP zo awesome?

Zoals eerder genoemd is het grootste voordeel van WebP dus de snelheid. Door de kleine bestandsformaten laden de afbeeldingen snel. Dit is niet alleen prettig als bezoeker, maar wordt ook erg gewaardeerd als het gaat om SEO. De laadtijd van de website zal hier een hoop door vooruit gaan en dat verbeterd weer je SEO-score binnen bijvoorbeeld Google. Wat ook positief is, is dat WebP werkt voor zowel standaard afbeeldingen als afbeeldingen met een transparante achtergrond. Dus zowel PNG’s als JPEG worden gewoon omgezet.

Een visuele weergave van het verschil tussen webp en jpeg

Hoe het werkt in jouw Lyfter website

We hebben ons framework geüpdatet waardoor jouw website nu standaard gebruikmaakt van WebP. En eigenlijk hoef je hier zelf verder helemaal niks voor te doen. Dit werkt namelijk als volgt: Je upload een afbeelding (gewoon een JPEG of PNG). Ons framework maakt hier op de achtergrond automatisch een WebP variant van. Wanneer een bezoeker je website bezoekt (en een van de ondersteunde browsers gebruikt) zal automatisch de WebP variant van de afbeelding gebruikt worden bij het inladen van een pagina met als resultaat natuurlijk een supersnelle website!

Het framework dat blijft groeien

Dit is een voorbeeld van hoe we continu blijven werken aan ons framework. De ene keer zal het jouw gebruikservaring verbeteren in de beheeromgeving en de andere keer zijn we bezig met technische optimalisaties om jouw basis nog rijker en beter te maken.

Meer weten?

Voor meer over WebP kun je het beste terecht bij Daan. En voor updates van het Lyfter WordPress Framework kun je altijd hier terecht of kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen.

Neem contact op